TERCİH SÜRECİNDE NELER YAPILMALI?

            24 Haziran 2019 Pazartesi günü açıklanan LGS sonuçlarının ardından 25 Haziran 2019 Salı günü de “2019 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu yayınlandı. Kılavuzun yayınlanmasında hemen sonra Milli Eğitim Bakanlığı www.e-okul.meb.gov.tr adresinden de Yerel Yerleştirme ve Merkezi Sınav Puanı ile öğrenci alan Ortaöğretim Kurumlarının Tercih Rehberini yayınladı.

Özel Fethiye Eğitim Kurumlarının Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlığını yapan Müjde Yorulmaz tercih sürecinde ne gibi işlemler yapılması ve hangi kriterlere dikkat ederek sağlıklı tercih listeleri oluşturabileceğine dair bilgilendirme de bulundu.

 

* TERCİH TAKVİMİ NASIL İŞLEYECEK?

            2019 Tercih ve Yerleştirme Kılavuzuna göre, resmi liselere yerleştirme için tercihlerin alınması 01-12 Temmuz 2019, yerleştirme sonuçlarının ve boş kontenjanların ilan edilmesi 22 Temmuz 2019 tarihindedir. Ayrıca Merkezi Sınav Puanı ile öğrenci alan Özel Ortaöğretim Kurumlarının kayıt işlemleri ile Yetenek Sınavı ile öğrenci alan okulların işlemlerinin ve kayıtlarının tamamlanması 26 Haziran - 12 Temmuz 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

 

* ÖZEL OKULLARIN TERCİH ve KAYIT İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAKTIR?

            Milli Eğitim Bakanlığının Merkezi Sınav Puanlarını(LGS) açıklamasıyla birlikte, sınav puanları ile kayıt alacak Özel Liseler de yerleştirme takvimini ve kayıt puanlarını açıkladı. Geçen yıl ile karşılaştırıldığında, Özel Liselerin 1.ön kayıt dönemi için ilan ettikleri Taban Puanlarının yaklaşık 40 ile 70 puan arasında arttırdığını görmekteyiz. Bu durumun en önemli sebebi elbette geçen yıl Merkezi Sınav Sisteminin ilk defa uygulanıyor olması ve tüm Türkiye’de sadece 18 tam puan yapan öğrenci varken, bu yıl 565 tam yapan öğrencinin olmasıdır.

Özel Okullarda ilk ön kayıt dönemi 26 Haziran-12 Temmuz 2019 arasında yapılmaktadır. MEB’in yayınladığı kılavuza baktığımızda Devlet Liseleri ile Özel Liselerin kayıt takvimleri çakışmaktadır. Buradan tüm velilerimizi uyaralım; Özel Liseye kesin kaydını yaptıran öğrenciler, bu kayıtlarını Devlet Tercihlerinin son bulduğu 12 Temmuz 2019 tarihine kadar sildirmediği taktirde Devlet Lisesi tercihinde bulunamaz. İstanbul, İzmir, Kocaeli, Manisa, Muğla, Tarsus’ da bulunan 74 Özel Lise internet sayfalarından bu süreç ile ilgili yapılacak iş ve işlemlerin nasıl olacağı, bursluluk, yatılık işlemler gibi, velilerin ve öğrencilerin tüm süreci takip edebilmeleri için kılavuzlarını yayınladı. Bu liselere kayıt yaptırmak isteyenlerin bu süreci büyük bir titizlikle takip etmeleri gerekmektedir.

 

* DEVLET LİSELERİ TERCİHLERİ NASIL YAPILACAKTIR?

Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl tercih yapacak adaylara yardımcı olmak adına tercih rehberi ve yüzdelik dilimlere göre tercih robotu hazırladı. Öğrenciler bu tercih robotu ile sınav ile öğrenci alan tüm devlet liselerin genel ve iller bazında en düşük/en yüksek yüzdelik dilimlerini, kontenjan, yatılılık, yabancı dil gibi pek çok bilgiye ulaşarak doğru ve isabetli tercihler yapabileceklerdir. Bu yıl adaylara geçen yıl olduğu gibi, sınav puanı ile öğrenci alacak liseleri tercih hakkını 5 olarak ilan etmiştir. Yani bir öğrenci sınav puanını kullanarak tercih yapmak istiyorsa en fazla 5 tercih de bulanabilecektir. Tüm Türkiye’de 1526 lise sınav puanı ile öğrenci almaktadır. Bu liselerin toplam kontenjanı 139.120’dir.

Muğla’da sınav ile öğrenci alacak okul sayısı 15 ve toplam kontenjan 1410’dur. Bu liselerin okul türlerine ve kontenjanlarına baktığımızda: 2 Anadolu Lisesi(240) 4 Fen Lisesi(450) 1 Sosyal Bilimler Lisesi(120) 4 Meslek Lisesi(330)  4 İmam Hatip Lisesi(330) bulunmaktadır.

            Öğrencilerin ve velilerin özellikle şehir dışı tercih yapacakların, tercihte bulunmak istedikleri okulların pansiyon durumları, fiziki koşulları gibi önemli noktaları atlamamaları gerekmektedir. Eğer mümkünse tercih süreci içinde liseleri görmeleri ve yetkililer ile görüşüp soru işaretlerini gidermelerini öneririm.

            Şimdiden tercih sürecinin tüm öğrenciler için iyi geçmesini ve diledikleri okullara yerleşmelerini temenni ediyorum…

Küçük Kızlar Yüksek Atlama 1.si   Yıldız Kızlar Artistik Jimnastik Takım 1.si   Türkiye Yıldız Kızlar Tenis 9.su   Küçük Kızlar Atlama Türkiye 3.sü   Erkek Basketbol İl 3.sü   İl Satranç Turnuvası 3.sü   Tenis Küçük Kızlar İl 1.si   Küçük Kızlar Yüksek Atlama İl 1.si   Yıldız Kızlar Artistik Jimnastik Türkiye 9.su   Tenis Tek Bayan Türkiye 2.si   Küçük Kızlar Yüksek Atlama Türkiye 2.si