ÖZEL FETHİYE EĞİTİM KURUMLARI 2019 LGS SONUÇLARINI DEĞERLENDİRDİ

Yorucu ve uzun geçen bir çalışma dönemi ardından, hayallerindeki liselerde okumak isteyen 1 milyon 210 bin 112 öğrencinin yirmi günden fazladır heyecanla beklediği sınav sonuçları 24 Haziran 2019 tarihinde açıklandı.

Özel Fethiye Eğitim Kurumlarının Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlığının yapan Müjde Yorulmaz, yaşanan süreci, sınav sonuçlarının nasıl değerlendirilmesi gerektiğini ve bundan sonraki aşamaları değerlendirdi.

1 Haziran 2019’da 1 milyondan fazla öğrencinin liselere girmek için ter döktüğü sınav sonuçları yayınlandı ve şimdi de heyecanla beklenen diğer süreç başladı. Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tüm gözler merakla beklenen tercih takvimi, yerleştirmelerin nasıl olacağı, nakil dönemleri ile ilgili bilgilerin yer alacağı 2019 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzuna çevrildi. Milli Eğitim Bakanlığının resmi internet sitesinde 25 Haziran tarihinde yayınlayacağını duyurduğu ve yayınladığı kılavuzda; yıl içinde netleşmeyen ve geçen yıl ilk tercih döneminde yaşanan yerleştirme kriterlerinde ne gibi değişiklikler olduğu, yerleştirme takvimi ve bu tarihlerde yapılacak işlemler gibi merakla beklenen soruların cevaplarını bulabilecektik. Evet, kılavuz ben yazıyı yazarken yayınlandı ve beklenildiği gibi 2018 Tercih ve Yerleştirme Kılavuzunda yer alan pek çok kriterin aslında öğrenci lehine değişikliğe uğradığını ancak, özellikle yerel yerleştirme işlemlerinde öğrencilere istedikleri okulları tercih etmeleri durumunda bazı engelleri de ortaya koymak da ısrarcı olduklarını görmekteyiz.

Tercih Kılavuzunda yer alan detaylara geçmeden önce açıklanan sınav sonuçlarının rakamlarla değerlendirilmesinin, öğrencilerin almış olduğu puanların ne ifade ettiği ve biz rehber öğretmenlerin dili ile nasıl okunması gerektiğine kısaca bakalım.

BOL ŞAMPİYONLU 2019:565 ÖĞRENCİ TÜRKİYE 1.

Geçen yıl uygulaması ilk defa yapılan sınavda toplamda 18 öğrenci tüm soruları doğru yaparak 500 tam puan alırken, dün açıklanan sonuçlarda gördük ki bu rakam 565 olmuştur. Özellikle geçen yıl sayısal test bölümüne verilen 60 dakikalık sürenin bu yıl 80 dakikaya çıkması, bu yıl düzenli olarak yayınlanan örnek sorular ve tabi ki bir yıllık süreç de kazanılan tecrübe, sınava nasıl hazırlanılması gerekliliğinin iyi öğrenilmesi sonuçların bu yıl daha farklı olmasında önemli etkenler arasında yer almaktadır. Peki bu durum nelere sebep olabilir, tercih sürecinde neleri etkiler sorusunu da beraberinde getirmektedir. Her şeyden önce geçen yıl ile bu yıl arasında oluşan standart sapma farkı ve oluşan yüksek puanlar, bu yıl çok dikkatli ve doğru tercih yapmanın önemini göstermektedir. Hesaplanan puanların geçen yılki veriler ile karşılaştırıldığında, yüzdelik dilimler arasındaki uçurumlar aslında bu tercih dönemin de öğrenci ve velileri karar verme noktasında zorlayacak olduğunun yorumunu yaptırıyor.

YÜZDELİK DİLİM NEDİR? NEDEN ÖNEMLİDİR?

Yüzdelik Dilim, öğrencinin hesaplanan puanı ile sınava giren tüm öğrencilerin içinde aslında başarı sırasını gösteren bir değerdir. Örneğin 2019 LGS sonuçlarına göre %8 lik dilimde yer alan öğrencinin Türkiye’de ki başarı sırası 96808 olduğunu söyleyebiliriz. Bu sırayı hesaplarken sınava giren tüm öğrenci sayısının 100’e bölünmesi ile aslında her dilime giren öğrenci sayısı hesaplanır ve öğrencinin dilimi ile çarpılarak elde edilir.

Neden önemlidir yüzdelik dilim? Çünkü her yıl öğrencilerin almış olduğu puanlar değişiklik göstermektedir. Bu nedenle sınavın taban ve tavan puanları o seneki sınavın koşullarına göre sürekli değişiklik gösterse de okula giriş için asıl gerekli olan değerin sınav sıralaması olduğu, dolayısıyla yüzdelik dilim kullanılarak tercih yapılması daha doğru olacaktır.

Özellikle 2019 sonuçlarını değerlendirdiğimizde, bu yıl 429 puan alan bir öğrencinin yüzdelik dilimi 7,49 iken, geçen yıl(2018) 7,49 yüzdelik dilime sahip bir öğrencinin puanının 370 olduğunu görmekteyiz. Aradaki bu uçurum puan farkının 2019 da sınavla öğrenci alacak kurumlarının çoğunda puanlarının yükseleceği anlamına gelmektedir. Bu nedenle tercih listesi oluşturulurken, öğrencilerin ve velilerin mutlaka yüzdelik dilimleri dikkate almalarını, ayrıca bir uzman yardımı ve yönlendirilmesi ile tercih yapmalarını öneririm.

Bir sonraki yazımızda Tercih Kılavuzu, kayıt takvimi, özel okullar ve yetenek sınavları ile öğrenci alan okulların işlemleri, sınavla ve sınavsız yerleştirme kriterleri hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.