Özel Fethiye’de Dünya Pi Günü

Özel Fethiye Eğitim Kurumlarında 14 Mart Dünya Pi günü coşkulu bir şekilde kutlandı.

Pi günü, ünlü matematik sabiti Pi sayısı anısına özel olarak kabul edilmiştir ve her yıl 14 Mart’ta kutlanmaktadır. Bunun sebebi ise Amerikan tarih formatında bu günün 3/14 (üç sılaş on dört) olarak geçmesi ve bunun Pi sayısının en yaygın kullanımını anımsatmasıdır.

Pi günü, ünlü bir fizikçi olan Larry Shaw tarafından ilk defa 1988’de San Francisco Exploratorium’da kutlandı. 2004 yılının Pi gününde “Bay Beyin” olarak tanınan Daniel Tammet, Pi sayısının virgülden sonraki 22.514 basamağını ezberden okuyarak önemli bir rekora imza atmıştır. 12 Mart 2009’da ise Amerika Pi gününü “Ulusal Pi Günü” ilan etti. Ülkemizde ise Pi günü ilk kez 2007’de kutlanmaya başlandı.

Matematikteki sabitler arasında pi sayısı kadar ilgi çekeni yoktur. Öklid uzayında bir çemberin çevresinin o çemberin çapına oranı olarak tanımlanan pi sayısı matematik, bilim ve mühendislikte büyük yere sahiptir. Rasyonel bir sayı olmayan pi sayısı için tarih boyunca çeşitli yaklaşık değerler kullanılmıştır. 1436 yılında ünlü Semerkantlı Türk Matematikçi Giyasüddün Cemşid El Kaşi, ilk defa pi sayısının değerini 16 ondalığa kadar hesaplamıştır.

Özel Fethiye Eğitim Kurumlarında da Pi günü matematik öğretmenlerinin hazırlamış olduğu programla coşkulu bir şekilde kutlandı. Programda “Pİ” sayısının tanıtımı ve tarihçesini anlatan öğrenciler, açtıkları pankartlarla pi sayısını anlattılar. Pi gününe özel olarak sınıflar arası Pi sayısını ezberleme yarışması yapıldı ve bu yarışmada dereceye giren öğrencilere başarı belgesi verildi. Program sonunda 4.sınıf öğrencilerimiz Müzik öğretmenleri eşliğinde Pi şarkısını seslendirdiler. Ayrıca öğrenciler görsel sanatlar dersinde hazırladıkları “Pi Sayısı” görselleri ile sergi açtılar. Öğrenciler pi ile ilgili yaptıkları kek ve kurabiyeleri arkadaşlarına dağıttılar.

14 Mart Dünya Pi Günümüz Kutlu Olsun.